Binge drinking is een term die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. "Jongeren doen massaal aan binge drinking". Het zal wel iets te maken hebben met overmatig alcoholgebruik; en dat klopt. Binge drinking betekent dat je tijdens één gelegenheid (bijvoorbeeld een feestje) té veel alcohol binnenkrijgt. Deze alcohol krijg je binnen in een kort tijdsbestek. Hieronder wordt meer uitgelegd over wat binge drinking precies betekent.  

Wanneer spreek je van binge drinking? 

Binge drinking betekent letterlijk overmatig drinken. Er wordt gesproken van binge drinking als een persoon in een korte tijd té veel alcohol binnenkrijgt. Dit gebeurt voornamelijk wanneer mensen snel dronken willen worden. Echt genieten van je drankje doe je dan dus niet. Er wordt officieel van binge drinking gesproken als een vrouw vier of meer standaardglazen alcohol drinkt binnen twee uur. Voor een man geldt een norm van zes standaardglazen of meer binnen twee uur.  

Waarom doen mensen aan binge drinken? 

Binge drinking komt voornamelijk voor onder jongeren en jongvolwassenen. Binge drinking ontstaat voornamelijk vanuit groepsdruk. Het in één keer leegdrinken van je glas vanuit groepsdruk is iets wat vaak gebeurt. Ook tijdens het spelen van drankspellen wordt binge drinking gecreëerd. Naast groepsdruk zijn stress, depressie of angst veelvoorkomende redenen dat mensen gaan binge drinken. Mensen met psychische klachten hebben een grotere kans op het (veel) willen drinken van alcohol om de stress of angst tijdelijk weg te nemen.  

Wat zijn de gevolgen van binge drinking? 

Dit overmatig drinken gaat natuurlijk niet zonder gevolgen. Het snel drinken van alcohol zorgt voor alcoholvergiftiging, het vergroten van de kans op een black-out en het niet meer helder kunnen functioneren. Dat laatste heeft natuurlijk weer gevolgen (vallen, gevaarlijke dingen doen en geen controle hebben over jezelf). Op lange termijn zorgt binge drinking voor schade aan je organen.

Ook vergroot binge drinking de kans op een hartinfarct op latere leeftijd. Als laatste zorgt binge drinking voor een vergrote kans op overgewicht en een hogere bloeddruk op latere leeftijd. Jongeren die vanaf 16 jaar al regelmatig binge drinken hebben op 25-jarige leeftijd al een vier keer grotere kans op overgewicht!  

Wat kun je doen als iemand té veel heeft gedronken? 

Zie jij dat iemand echt te veel heeft gedronken en deze persoon niet meer functioneert? Zorg dan dat je deze persoon naar een koele omgeving brengt. Blijf rustig tegen de persoon praten zodat hij of zij niet bewusteloos raakt. Bij twijfel over de toestand is het belangrijk om 112 te bellen. Zij vertellen dan precies wat je moet doen.  

Geef een reactie